YURTDIŞINA NUMUNE GÖNDERİMİ NASIL YAPILMAKTADIR?

En Ucuz Yurtdışı Kargo

YURTDIŞINA NUMUNE GÖNDERİMİ NASIL YAPILMAKTADIR?

YURTDIŞINA NUMUNE GÖNDERME

Yurtdışına numune gönderme işlemi, yeni pazarlara açılma hedefinde olan girişimcilerin sıkça hayata geçirdiği bir işlemdir. Yurt içi pazarda yaşana daralmalar sonunda, yurtdışına açılarak ihracatçı olmayı isteyen müteşebbisler, ürettikleri ürünlerden örnekler gönderme yoluyla kendilerini tanıtmak ve yeni müşterileri portföylerine katmak isterler. Eğer potansiyel müşteri gönderilen numuneyi beğenirse gerçek alıcı olabilir.

Bu yazımızda yurtdışına numune gönderimi nasıl yapılır, hangi yollar izlenir, limiti var mıdır, numune olarak gönderilemeyecek ürünler var mı, yurtdışına numune gönderimi yapan firmalar hangileridir? gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

YURTDIŞINA NUMUNE GÖNDERME İŞLEMİNİ KİMLER YAPAR?

Yurtdışına numune gönderme işlemini yapanlar asıl olarak ihracatçılardır. Söz konusu dış satımı yapanların  ya geliştirdikleri yeni bir ürün söz konusudur ya da yeni bir pazara girmek isterler. Bu nedenle de müşteri ya da potansiyel müşterilerine ürünlerinden numune yani örnek gönderirler.

Yurtdışı numuneler 1-250 kilogram arasında ağırlığa sahip olabilirler. Eğer numune bir adet ipek gömlekse tüy kadar hafif olabilir ama otomotiv yedek parçası söz konusuysa bu numune hayli ağır olabilir.

YURTDIŞI NUMUNE GÖNDERME ADIMLARI

Yurtdışına numune gönderme adımlarının ilki dediğimiz gibi alternatif pazar ve müşteri bulmaktır.

Bu bulunduktan sonra numune gönderme işlemleri de başlatılır.

Bir ayakkabı firmasının ilk defa Afrika pazarına yöneldiğini varsayarak numune gönderme işlemini anlatalım. Bu noktada daha potansiyel müşteri olan firma ürünleri görmek ve test etmek isteyecektir. Bu nedenle de örnek ister.

Firmamızın değişik model ve renklerde ayakkabılardan bir koleksiyon yaparak göndermek istediğini varsayalım. Öncelikle ürünlerin paketlemesini doğru yapmalıdır.

Yurtdışı numune gönderimi için paketleme yapılırken ürünlerin birbirine değmemesine ve zarar vermemesine dikkat edilmelidir. Örneğin topuklu ayakkabılar birbirine değerse deride zedelenmeler olabilir.

Öte yandan gönderilen numune gıda maddesiyse taze gitmesi için gereken önlemler alınmalıdır.

Numuneler koliye paketleme kuralları çerçevesinde yerleştirildikten sonra ürünün adı, kalitesi, içeriği, miktarı gibi bilgiler doğru bir şekilde etiketlenmelidir. Bu noktada yanlış anlaşılmalara yol açabilecek, çeviri hatalarına neden olabilecek anlatımlardan kaçınılması numuneyi gönderenin yararına olur.

YURTDIŞI NUMUNE GÖNDERME FATURA İŞLEMLERİ

Yurtdışı numune gönderme fatura işlemleri paketlemeden sonra gelen ve bu işlemin en önemli bölümlerinden biridir. Yurtdışı numuneler genellikle bedelsiz gönderilmektedir ama yine de fatura kesilmesi gerekmektedir.

Peki yurtdışı numune fatura işlemleri nasıl yapılır?

Yurtdışı numune faturasında yapılacak hata ya da verilecek eksik bir bilgi, numunenin  alıcısına ulaşmasının önünde engel olabilir. Siz hem müşteri kaybı yaşarsınız hem de zamanınızı boşa harcamış olursunuz. Bu nedenle yurtdışına numune fatura düzenleme kurallarına dikkat edilmeli eksik bir bilgi ve belge olmaması sağlanmalıdır.

PROFORMA FATURA

Yurtdışı numune gönderme sırasında düzenlenen fatura, proforma fatura olarak adlandırılmaktadır. Normal fatura yerine geçmeyen bu fatura sadece bilgi amaçlıdır.

Proforma fatura üzerinde; paket içeriği, içeriğe ait fiyat bilgileri ve içerisinde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi olmalıdır.

Burada önemli olan nokta faturanın altında malın bedelsiz olduğunun mutlaka belirtilmesidir.

Öte yandan yolladığımız ürünün GTİP numarası da fatura üzerinde yazılı olmalıdır.

Faturada;

  • Satıcı,
  • Alıcı,
  • Mal/ürün cinsi,
  • GTİP numarası
  • Ürün bedeli bulunmalıdır.

ÜCRETSİZ NUMUNE GÖNDERİMİ

Ücretsiz numune gönderimi, yurtdışına örnek ürün göndermenin şekillerinden biridir. Potansiyel müşteriye jest anlamı taşımasının yanı sıra firmanın kendisini tanıtmasının en basit yollarından da biridir.

Öte yandan firmalar, beğendikleri ya da işlerine yarayabileceklerini düşündükleri ürünler için de numune isterler. Bu numuneyi de ücretsiz olarak almak isterler.

Ücretsiz yurtdışı numune gönderimi isteyen firmalar, bunun için irtibata geçtikleri üretici firma ya da firmalara bu isteklerini dile getirdiklerinde genellikle de olumlu cevap alırlar. Çünkü ihraç pazarlarında söz sahibi olmak isteyen şirketler ürünlerinin tanınırlılığını bu yolla artırıp, yeni müşterilere de böylece ulaşabilirler. Bu yol aynı zamanda reklam yapmanın bir yoludur hem de daha az maliyet…

Öte yandan ücretsiz numune gönderimi sırasında gönderenlerin karşısına genelde aynı durum çıkmaktadır; o da kargo ücreti. Firma numuneyi ücretsiz gönderir ama kargo ücretinin alıcı firma tarafından ödemesini talep eder. Ücretsiz numune talebinde bulunan firmanın kargo ücretini ödemeyi kabul etmesi gerekmektedir.

Ücretsiz numune talebi 2020 yılı için de aynı koşullarla yapılabilir. Zira numuneyi ücretsiz gönderen firma ya da kişiler kargo ücretini ödemek istemeyecek ve bu ücretin alıcı tarafından ödenmesini şart koşacaklardır.

Ücretsiz numune gönderimi için kargo ücreti ödense bile konşimentosu yine numune olarak düzenleniyor, bu nedenle proforma faturaya ürünün bedelsiz olduğu mutlaka yazılmalıdır ki gümrükte herhangi bir sorunla karşılaşılmasın.

2020 yılı için 190 milyon dolarlık ihracat hedefi olan Türkiye, bu hedefe daha rahat ulaşmak için yeni ihraç rotalarına ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle ücretsiz numune talebi 2020 yılında söz konusu olduğunda ise her bir talebe olumlu yanıt vermek belki de yeni müşteriler kazanmak anlamına gelecektir.

NUMUNE GÖNDERİMİ YAPAN FİRMALAR

Yurtdışı numune gönderimi hizmetini, yurtdışı kargo gönderimi yapan global firmalar, TNT, UPS, DHL ve FEDEX’ten alabilirsiniz. Bu firmalar genel kurallar çerçevesinde yurtdışı numuneyi dünyanın herhangi bir ülkesine gönderebilir.

Ancak numune olarak gönderilemeyecek ürünler de vardır ki; bu ürünler bu firmalar tarafından kabul edilmemektedir. Bu ürünler:

  • Patlayıcılar
  • Ateşli silahlar veya havalı tüfekler
  • Her çeşit yanıcı ürün
  • Kürkler
  • Fildişi ve fildişi ürünleri
  • Bıçaklar veya silahlar
  • Canlı hayvanlar
  • Parfüm, tıraş sonrası ve diğer parfümler
  • Pornografik materyal
  • Tütün ve tütün ürünleridir.

Bu ürünler dışında ihracat yapılacak ülkenin kendine özgü yasaklamaları ve ya kuralları da olabilir. Bu nedenle yurtdışı numune gönderme işlemi öncesinde bu konularda ayrıntılı bilgi edinilmesi numune gönderecek kişilerin yararına olacaktır.

YURTDIŞI NUMUNE GÖNDERME ŞEKİLLERİ

Yurtdışı numune gönderme işlemine konu olan ürün 1-250 kg. arasında olabilir diye yukarıda dedik. Numunenin ağırlığı hangi yolla gideceğini de ortaya çıkarır. 30 kg’a kadar olan numuneler Express kargo ile gönderilebilirken, 30 kg ve üzeri numuneler hava kargo ile varış adresine ulaştırılır.

Bu noktada gönderim maliyetleri de önem kazanır. Ne kadar ağır gönderi söz konusu olursa kargo ücreti o kadar artacağı için mümkün mertebe en hafifi numune gönderimi yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir