UPS MİKRO İHRACAT
UPS mikro ihracat gönderilerinin taşınmasını da üstlenerek ekonomilere can suyu veriyor.
UPS mikro ihracat hizmeti ile belli kurallar çerçevesinde yapılan, klasik ihracatın masraflarını karşılayamayan, daha mikro düzeyde ihracat yapabilen küçük ve orta ölçekli işletmelerin gönderilerinin varış noktasına en hızlı şekilde ulaştırılmasını sağlıyor. Şirket bu hizmeti ile söz konusu bu işletmelerin dünyaya açılmasına da imkan veriyor.
Bu yazımızda öncelikle mikro ihracat nedir, limit var mı, kimler mikro ihracat yapabilir, hangi ürünler bu yolla gönderilebilir, gönderi fiyatları hangi seviyededir, gönderiler kaç günde varış adresinde olur, mikro ihracat UPS hizmetinde neler var gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
İçindekiler
UPS MİKRO İHRACAT NEDİR, NASIL YAPILIR?
UPS mikro ihracat nedir, nasıl yapılır sorusunun tek ve kısa bir yanıtı ardır.
Mikro ihracat 300 kilogram veya 15000 Euro değerini geçmeyen ve satış amacıyla yapılmakta olan, farklı bir işlem veya rejim gerektirmeyen ihracat işlemlerine verilen addır. Burada sadece kat-i ve satış amaçlı ihracatların gönderilebildiği unutulmamalıdır.
Diğer bir tanımı da mal bedeli 15.000 Euro ve ağırlığı 300 kg’yi aşmayan gönderilerin hava taşımacılığı ile gümrük müşavirliği hizmetine gerek kalmadan ETGB ile gönderilmesini sağlayan hizmettir.
Mikro ihracat yapanlar açısından ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sağlaması nedeniyle son dönemlerin en popüler yurtdışı satış işlemidir.
Mikro ihracat UPS ile yapıldığında şirket, verdiği hizmetle KOBİ’lerin, gümrük işlemlerinden doğan masraf ve prosedürlerden muaf tutulmasının yanı sıra daha kolay ve masrafsız bir şekilde ihracat yapmasının önünü açmaktadır.
KİMLER MİKRO İHRACAT YAPABİLİR?
Kimler mikro ihracat yapabilir sorusunun cevabı aslında “İsteyen herkes”tir ama mikro ihracat yapanlar genel olarakhayli masraflı ve prosedürü hayli bol bir iş olan geleneksel ihracat yönetimini kullanmak istemeyen, gümrük müşavirliği hizmeti almadan, gümrük vergisi ödemeden ihracat yapmak isteyen özelikle küçük ve orta boy işletmecilerdir.
Mikro ihracat yapanlar genel olarak yükte ve pahada hafif ürünlerin ihracatını bu yolla gerçekleştirmektedir.
Örneğin küçük ölçekli tasarım atölyeleri, tekstil işletmeleri, yedek parça ve aksesuar üreticileri vb rahatlıkla bu yöntemi tercih edip yurtdışına rahatlıkla açılabilirler.
Günümüzde ise mikro ihracatı ağırlıklı olarak ticareti dijital mecradan sürdürenler tercih etmektedir.
Her ülkeye mikro ihracat yöntemiyle ihracat yapılabilir.
Ancak burada da klasik ihracattakine benzer bir durum vardır.
Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Avrupa ülkeleri olduğu için mikro ihracat pazarı da AB ülkeleridir. Mikro ihracat UPS söz konusu ise de şirket en çok gönderiyi bu ülkelere taşımaktadır.
UPS MİKRO İHRACAT LİMİTİ
2012 yılından bu yana devam eden mikro ihracat işlemlerinde üst limit 150 kg ve 7 bin 500 Euro idi. Rakamlar 2019 yılında güncellendi 300 kilograma 15 bin Euro üst limit olarak güncelleme yapıldı. Yani UPS ile mikro ihracat yapacak kişi ve kurumlar ancak bu rakamlar aralığında hareket edebilirler. Daha üst limitte gönderi yapmak isteyenler ya klasik ihracatı tercih etme yolunu seçecekler ya da gönderiyi bölme yolunu kullanmak durumunda kalacaklardır.
UPS MİKRO İHRACAT FORMU
UPS mikro ihracat formu olarak adlandırılan aslında ETGB’dir.
Bu aşamada ETGB nedir sorusunu da yanıtlamamamız gerekir ki UPS mikro ihracat formu dendiğinde kafanız karışmasın.
ETGB “elektronik ortamda düzenlenen bir beyan”dır.
Daha kapsamlı bir yanıt vermek gerekirse ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ihracatta posta ve hızlı kargo taşıyıcılar yani UPS, DHL, FedEx, PTT gibi firmalar tarafından elektronik ortamda düzenlenen beyandır.
Bir başka tanımlamayla havayolu ve karayolu ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen/giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kağıt çıktı aramayan bir uygulamadır. Bu beyanı hızlı kargo taşımacıları vermektedir.
ETGB örneği genel olarak taşımayı yapan kargo firmasının web sitesinde bulunmakla beraber internetten de bu örneğe çok rahat ulaşılabilir.
ETGB İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
- Dolaylı Temsil Yetki Belgesi
- Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu
- Maliye onaylı Türkçe faturanın aslı veya e-arşiv fatura. Bu noktada ETGB gönderilerde e-fatura kabul edilmediği de unutulmamalıdır.
- İngilizce fatura veya proforma.
- Konşimento kopyası.
- ATR Belgesi: Bu belge AB ülkelerine ihracat yaparken, gümrük vergisi ödenmemesi için kullanılır.
İhracatta hızlı taşıyıcılar arasında yer alan UPS, taşımasını gerçekleştirdiği ihracat malları için ETGB vermekle yükümlüdür.
UPS mikro ihracat sorgulama bu aşamada devreye giren bir işlemdir. ETGB sorgulama yaparak bu işlem gerçekleştirilebilir.
ETGB sorgulama yapmak isteyen bir kişinin ilk yapacağı ise hızlı kargoyu gönderdiği firmanın sitesine girmek.
Ara konşimento numarasını beyanname sorgulama ekranındaki kutuya yazıp “Ara” tuşuna basan kişi ETGB numarası ve tarihine ulaşabilir.
UPS MİKRO İHRACAT İLE SAĞLANAN AVANTAJLAR
UPS kargo mikro ihracat pek çok avantajı beraberinde getirir. Bu avantajları şöyle sıralamak mümkündür:
- Gümrük müşavirliği (beyanname) ve ardiye ücreti ödemenize gerek kalmaz.
- Vekaletname gerektirmez.
- Evrak işleriyle uğraşmayıp zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
- Gönderinizin KDV iadesini almanızı sağlar.
- Ayrıca ATR dolaşım belgesi de Express kargo tarafından hazırlanabilmektedir.
Mikro ihracatta göndericiler sadece gönderimi yapacakları Express kargo firmasına bir ödeme yaparlar. Burada da mikro ihracat kargo fiyatları önem kazanmaktadır.
UPS MİKRO İHRACAT FİYATLARI
UPS mikro ihracat fiyatları farklı kriterler göz önüne alınarak oluşturulur. Bu kriterler bir araya geldiğinde mikro ihracat gönderisinin fiyatı ortaya çıkar.
Mikro ihracat kargo fiyatları öncelikle ihracatın yapıldığı ülkenin Türkiye’ye uzaklığına, hem o ülkeye düzenlenen uçak seferlerinin sıklığına hem de paket ağırlığına göre değişiklik gösterir.
Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı, coğrafi olarak Türkiye’ye yakın ve uçak seferlerinin de gayet sık olduğu Almanya’ya gönderilecek mikro ihracat paketleri ile örneğin uzak kıta Avustralya’ya gönderilecek paketlerin taşıma fiyatları doğal olarak birbirinden farklı olacaktır. Avustralya’ya yapılacak mikro ihracat gönderiminde, hem ülkenin uzak olması, hem de uçak seferlerinin nispeten daha az olmasının yanı sıra, deniz yolu alternatifinin çok uzun sürmesi nedeniyle UPS mikro ihracat fiyatları daha yüksek olacaktır. Buna karşın UPS mikro ihracat fiyatları Almanya söz konusu ise saydığımız gerekçelerden dolayı daha düşük olacaktır.
UPS KARGO TAKİP
UPS takip her mikro ihracat gönderisi için yapılabilir.
İster bir paket bekliyor ister yüzlerce gönderi yapıyor olun, UPS takip tüm yolculuğu boyunca gönderilerinizin durumu hakkında size bilgi sunar. Geliştirilmiş takip seçenekleri kullanıldığında UPS kargo takip daha da kolay hale gelir ve en güncel bilgilere sahip olarak kendinizi güvende ve rahat hissedebilirsiniz.
UPS kargo takip için, gönderinin kuryeye teslimi sırasında verilen kargo takip numarası yeterli olabileceği gibi referansla da UPS takip yapabilirsiniz.
UPS Takip, gönderinizin mevcut durumu, beklenmedik gecikmeler ve sonunda da teslimatı ile ilgili bilgi almanız için kolay yollar sunar.
Bir gönderi oluştururken, gönderileri takip numarası girmeden izlemenize yardımcı olması için maksimum 35 karakterlik bir satın alma emri numarası veya müşteri numarası gibi bir referans atayabilirsiniz.
UPS İLETİŞİM
UPS iletişim kanallarını hem mikro ihracat işlemlerinde hem de kargo takip işlemlerinde kullanmak, süreç ile ilgili bilgi alınmasını, gönderici ya da alıcının konu hakkında en yetkili kişilerden destek almasını sağlar.
UPS iletişim için 0850 255 00 66 numaralı telefon kullanılıp müşteri hizmetleri servisine ulaşılabilir.