TNT ARDİYE VE ORDİNO NASIL HESAPLANIR?
TNT ardiye ve ordino ücretleri yurt dışı kargo gönderecek kişileri direkt ilgilendiren bir konudur. Özellikle, “Ardiye nedir, hesaplaması nasıl yapılır”sorusunun yanıtını bilmek isteyenler sorularının cevabını TNT’nin internet sitesindeki ilgili sayfada bulabilirler. Yapılacak kısa bir işlem ile gümrükten çekilmemiş ve depoda bekletilen ithalat ve ihracat malları için ne kadar ardiye ücreti ödeneceği öğrenilebilir.Bu yazımızda ardiye nedir, ordino nedir, hesaplama nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir gibi sorulara ayrıntılı yanıtlar vereceğiz.
İçindekiler
ARDİYE NEDİR?
Ardiyenin Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde farklı anlamları vardır.Ardiye dış ticaret yapacak bir kişi ya da kurum tarafından kullanılıyorsa“Genellikle ticaret eşyasının saklandığı yer, depo ya da antrepo” anlamına gelir.Ayrıca “bu depoda saklanan eşya için ödenen ücret” anlamına da gelir. TNT ardiye ücreti gümrüklü sahalara gelen konteyner ve diğer yüklerin kapalı ve açık sahalarda saklanması, depolanması, etiketlenmesi,paketlenmesi ve benzeri katma değerli hizmetlerin verilmesi sonucunda ortaya çıkar. TNT ardiye ve ordino hesaplamasını kendiniz de yapabilirsiniz. Yapılacak kısa bir işlem ile gümrükten çekilmemiş ve depoda bekletilen ithalat malları ve ihracat için ne kadar ardiye ücreti ödeneceği öğrenilebilir.
İTHALAT ARDİYE ÜCRETİ HESAPLAMA
TNT ardiye ücreti hesaplamayı ithalat ardiye ücreti ve ihracat ardiye ücreti olarak ikiye ayırmaktadır.İthalat ardiye ücreti hesaplama için ilgili sayfaya girip hesaplama aracına istenen bilgileri eksiksiz ve doğru olarak doldurmak gerekiyor.Hesaplama işlemi için gönderi no ve vergi no’yu kutulara yazıp“Bul/hesapla” butonuna basmak yeterli olacaktır.Hesaplama kriterlerinde ise
- Çekilecek kilo
- Çıkış tarihi
- Ardiye türü (Antrepo/depo) belirtilmelidir.
İHRACAT ARDİYE ÜCRETİ HESAPLAMA
İhracat ardiye hesaplama işleminde ise gerekli olan bilgi gönderi no’dur.Bu numara gerekli kutuya yazılıp “Bul/hesapla” butonuna basılırsa sonuçkısa sürede ekranınızda olacaktır.Burada da,
- Forklift
- Mesai
- Tehlikeli madde
- Muayene seçeneklerinden biri seçilmelidir.
ORDİNO NEDİR?
Ordinonun en kısa tanımı “Yük teslim“ evrakıdır. Konşimentoya karşılık eşyanın gümrükten çekilebilmesi için talimattır. Bir başka adı da “evrak teslim ücretidir.TNT ordino ücreti ise, TNT’nin taşımasını gerçekleştirdiği eşya için eşyayı taşıtan kişi ya da firmaya teslim ettiğine dair verdiği evrak karşılığı aldığı ücrettir.Ticarete konu eşyanın yüklenmesi veya boşaltılması öncesinde taşımacıya hitaben emir mektubu olarak verilen ordino ile mal sahibinin işlemleri tamamlanır ve ordino gümrük idaresine teslim edilir, taşınan eşya sahibi tarafından teslim alınır. Yani ithalatçı kişi ya da firma malını gümrükten çekebilmek için TNT ardiye ve ordino ücreti ödemek mecburiyetindedir.
TNT ARDİYE VE ORDİNO HİZMETLERİ
Eşyanın taşımasını gerçekleştiren şirket, ürünleri teslim ederken bir ordino ücreti tahsil edecektir. Ordino ücretinin ne kadar olacağı taşımacı şirketin fiyat politikasına bağlıdır ancak taşınan malın miktarı da bu aşamada önem kazanmaktadır.Bu nedenle TNT ardiye ve ordino ücreti birbirine bağlı ücretlerdir. Zira ordino ücreti ödenmemesi söz konusu olursa bu sefer de ithalat yükü ardiyede bekletileceği için TNT ardiye ücreti yükselecektir.
TNT GÜMRÜK HİZMETLERİ
TNT, taşımasını üstlendiği eşyanın gümrük işlemlerini de üstlenerek gönderen ve alan kişi ya da kurumların işlerini kolaylaştırıyor. TNT yetkisi dahilinde olan şu gümrük hizmetlerini vermektedir.
- Tam kapsamlı gümrükleme
- Etkin, zamanında ve doğru gümrük işlemleri
- 200’den fazla ülkede uzman yerel bilgisi
- Gümrük sürecine dair net ve şeffaf bilgilendirme platformu
- Sizin adınıza uygun şekilde beyanname doldurma
TNT ayrıca ek gümrük hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler şöyledir:
- Rüsum ve vergi levhası: İstek üzerine gümrükleme sırasında alınan rüsum ve yerel vergileri TNT karşılıyor. Bu sayede gönderi ödeme için bekletilmemiş oluyor.
- Gümrük vergisi ödenmiş teslimat: Gönderinin tabi olduğu her türlü gümrük resmi ve yerel verginin sorumluluğunu almayı seçerseniz böylelikle fatura alıcıya kesilmemiş olur. Bunları vergileri TNT ödeyip sonra gönderene fatura edebiliyor.
- Özel gümrükleme faaliyetleri: TNT onarım iadesi veya geçici ithalat/ihracat gibi durumlarda standart dışı gümrük beyannameleri ve geçiş belgelerinde de yardımcı oluyor.
- Gümrüklü gönderi takip platformu: Gönderilerin gümrük sürecini bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan veya tabletinizden Gümrüklü Gönderi Takip Platformu’na bağlanarak takip edebilirsiniz.
TNT GÜMRÜKLEME ÖNERİLERİ
Bu aşamada TNT verdiği gümrükleme önerileri ile yol gösterici olmaya çalışıyor.
Düzenlemeleri kontrol edin: Düzenlemelerdeki farklılıklar ihracatın ülkeden ülkeye değişiklik göstermesine neden olabilir.Gönderi yapılacak ülkedeki lisanslama, özel hükümler kısıtlı ve yasaklı ürünler konusunda mutlaka bilgi sahibi olun.Belgeleri hazırlayın: Gümrükte gecikmelerden kaçınmak için,Gerekli belgeleri önceden hazırlamakta fayda var. Ayrıca ticari faturanın beklenen tüm bilgileri içerdiğine emin olun. Zira gümrük yetkilileri gönderileri buna göre sınıflandırıp, işleyecekler.Vergi ve harçlar konusunda bilgi sahibi olun: Uluslararası gönderiler çoğu zaman ithalat vergi ve harçlarına tabidir. Bu vergi ve harçlar varış noktası ve gönderi değerine bağlı olduğundan sizisahibi olun.
GEREKLİ EVRAK VE BELGELER
Ürünün gönderilmesi aşamasında verilen gönderi belgeleri, tüm yolculuk süresince gümrükleme noktalarında kullanılacaktır. Bu belgelerde yer alan bilgilerin doğru olması gecikme ve cezalarla karşılaşmamak için çok önemlidir.Tüm uluslararası gönderilerde öncelikle fatura, ürünün türüne ve varış ülkesine göre Menşei Şehadetnamesi, ATR ve EURO1 gibi ek belgele rgerekebilir. Ayrıca ithalat ve ihracat yönetmeliğine tabi kısıtlı ürünler içinde bir lisansa ihtiyacınız olabilir.