PTT Yurtdışı Kargo Mektup Gönderim Kuralları Nelerdir

En Ucuz Yurtdışı Kargo

PTT Yurtdışı Kargo Mektup Gönderim Kuralları Nelerdir

PTT Yurtdışı Kargo ve Mektup Gönderim Kuralları

PTT yurtdışı kargo gönderim kuralları, PTT kanalıyla yurtdışına gönderilecek mektup ya da kargo ile ilgili kurallardır. PTT yurtdışı mektup gönderirken de kargo gönderirken de uyulması kurallar vardır ve her bir gönderim kendine has kurallara göre yapılır.

Bu yazımızda yurtdışına posta nasıl gönderilir? PTT APG nedir? Nasıl gönderilir? PTT yurtdışı mektup ya da PTT yurtdışı kargo nasıl gönderilir? gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.

Yurtdışı Mektup Gönderme

Yurtdışına mektup gönderme ihtiyacınız ortaya çıktıysa bu ihtiyacı karşılayabileceğiniz adreslerden biri ve ilk akla geleni tabiî ki PTT. Özel kargo firmaları yurtdışına mektup gönderme hizmetini belirli şartlarda veriyorlar. Sadece acil yazışmalar ve belgeler için yurtdışı mektup gönderme hizmeti veren bu firmaların aksine PTT ile istediğiniz ülkeye, istediğiniz anda mektup gönderebilirsiniz. Bu mektuplar ticari amaç taşıyabileceği gibi sadece mektup arkadaşlığı için bile olabilir.

Burada atılacak ilk adım mektubu zarfa koyup, gönderici ve alıcı adres bilgilerini yazmak olacak. Daha sonra zarfı herhangi bir PTT şubesine teslim etmek mektubun uluslararası yolculuğuna başlamasını sağlayacaktır.

PTT, yurtdışı mektup gönderme hizmetini “Yurtdışı posta hizmetleri” kapsamında vermektedir Bu hizmetlerin içinde mektup gönderme hizmetinin yanı sıra çeşitli hizmetler de yer almaktadır.

PTT Yurtdışı Posta Hizmetleri

PTT yurtdışı posta hizmetleri mektup postası gönderileri, taahhütlü ve özel hizmetler olmak üzere 3’e ayrılır. PTT yurtdışı posta hizmetleri kendi içindeki bu bölümlerde kendine has kurallara sahiptir.

PTT Yurtdışı Mektup Nasıl Gönderilir?

PTT yurtdışı mektup gönderileri, mektup küçük paketler, basılmış kağıtlar, posta kartı ya da görme engellilere özgü yazıları içerir.

Güncel ve kişisel haber niteliği taşıyan ve herhangi bir fiziksel araç üzerine yazılan, gönderici tarafından gönderi üzerinde belirtilen adrese sevk ve teslim edilmesi istenilen maddeler “Mektup” olarak adlandırılır. Bunların zarf içinde olup olmamaları, zarfların açık veya kapalı olmaları niteliklerini değiştirmez.

Genel kural olarak kargo ile evrak gönderme, haberleşme, doküman ve dosya gibi gönderiler de mektup olarak kabul edilir. Bunlar ile birlikte aynı ambalaj içerisinde herhangi bir eşyanın da gönderilmesi veya kapalı zarf, ambalaj içinde gönderilmek istenen basılmış kağıtlar ile görme engellilere özgü yazılar da mektup olarak işlem görür. Sadece eşya kapsayan gönderiler mektup olarak kabul edilmez.

Mektuplar, kayıtlı ya da kayıtsız olarak postaya verilebilirken, en fazla 2 kilogram ağırlığa sahip olabilirler.

PTT yurtdışı mektup boyutları da belli sınırlar içinde olmalıdır. Bir mektubun en büyük boyu 60 cm’yi geçmemek üzere uzunluğu, genişliği ve kalınlığı toplamı 90 cm olabilirken, tomar halinde en büyük boyu 90 cm’yi geçmemek üzere uzunluğu ve iki defa çapı toplamı 104 cm geçmeyen gönderiler mektup olarak kabul ediliyor.

Öte yandan bir gönderinin PTT yurtdışı mektup olarak kabul edilebilmesi için boyutlarının 2 mm’lik toleransla 14×9 cm’den aşağı olmaması gerekiyor. Tomar halinde en büyük boyu 10 cm’den aşağı olmamak üzere uzunluğu ve iki defa çapı toplamı 17 cm olan gönderiler mektup olarak kabul görüyor.

YURTDIŞI MEKTUP GÖNDERME ÜCRETİ

Yurtdışı mektup gönderme işleminde, gönderenlerin işlem öncesinde en çok merak ettiği konu doğal olarak ne kadar ücret ödeyecekleri konusudur.  Gönderimi yapacak kişiler konunun detaylı araştırmasını da yapmaktadırlar.

Yurtdışı mektup gönderme sırasında gönderinin ağırlığı ücreti de belirleyen en önemli etken. Gönderinin gramajı attıkça ücreti de yukarıya doğru çıkıyor.

PTT yurtdışı mektup gönderiminde ülke fark etmeksizin 20 grama kadar 5.50 TL ücret ortaya çıkmaktadır. 20-50 gram arasındaki bir mektup için 7.25 TL fiyat oluşuyor. 50-100 gram arası bir mektup için 9 TL ücret ödeyecek olan gönderim yapacak kişiler, maksimum 2 kilogram yani 2000 gram olabilecek mektup gönderisi içinse 90 TL ödemeyi kabul etmelidirler.

PTT Taahhütlü Gönderi Nedir?

Kayıtlı olarak postaya verilmek istenen yurtdışı mektup postası gönderilerinin postaya verilmesinden itibaren kayda tabi tutularak alıcısına imza karşılığında teslim edilen kaybı halinde de üst sınırı “Dünya Posta Birliği” ( UPU ) tarafından belirlenen limitler dahilinde tazminat ödemesini gerektiren özel hizmete taahhütlü özel hizmeti, bu özel hizmeti içeren gönderilere taahhütlü gönderi denir. Taahhütlü gönderilerin uçak özel hizmeti ile kabul edilmesi zorunludur.

PTT Özel Hizmetler

PTT yurtdışı posta hizmetleri kapsamında yer alan hizmetler kapsamına alma haberli gönderi, alıcının kendisine verilecek gönderi, özel ulak ile ulaştırılan gönderi, postrestant gönderisi, ödeme şartlı gönderi, değer konulmuş gönderileri girmektedir.

PTT yurtdışı posta gönderilere konulabilecek bir değer limiti de vardır. Bu limit yurt dışı gönderilere konulabilecek en fazla değer 653 DTS/SDR(Özel Çekme Hakları) olup ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Bu para birimi IMF’nin sepet bir para birimi olup, belirli oranlarda Amerikan Doları, İngiliz Sterlini, Japon Yeni ve İsviçre Frangının birleşiminden oluşmaktadır. DTS/SDR(Özel Çekme Hakları) Para Birimi Merkez Bankasının günlük kur listesinde yayınlanmaktadır.

Değerli bir gönderinin kaybı halinde konulan değer kadar, hasara uğradığı hallerde hasar oranında PTT A.Ş. sorumluluk üstlenir. Hak sahibine değer tutarı kadar tazminat ödenir. Özel hizmetler ve limitleri, varış ülkesine göre değişkenlik gösterir.​

Yurtdışına Posta Nasıl Gönderilir?  

Yurtdışına posta nasıl gönderilir sorusunun PTT için cevabı Posta Kolisi, APG(Acele Posta Gönderisi) ya da Turpex ile olacaktır. Bu gönderim şekillerinin hepsinin kendine özel şartları bulunmaktadır.

Posta kolisi ile gönderim:

PTT’nin, tüm dünya ülkelerine göndericisinin isteğine göre havayolu, kara yolu veya deniz yolu kullanarak yaptığı gönderim hizmetidir.

Burada ticari koli hizmeti de verilmektedir. Değeri 7 bin 500 Euro’ya kadar olan e-ticaret ürünleri herhangi bir ek ücret alınmaksızın PTT tarafından kabul edilmektedir. Gümrük beyanı PTT tarafından gönderilerin yurt dışı edilmesinden önce verilmektedir. Müşterilerin talebi halinde gümrük beyan numarası kendilerine e-posta aracılığıyla iletilmektedir. Müşteriler bu beyan numarası ile “Vedop “tan vergi iadelerini de alabiliyorlar.

PTT APG Nedir?

PTT APG nedir sorusunu ise en kısa şekilde; “Acele olarak alıcısına teslim edilmesini istediğiniz yurt dışı gönderileriniz için yararlanabileceğiniz ve varış posta idareleri ile imzalanan ikili anlaşmalar çerçevesinde 110 ülkeye verilen öncelikli PTT hizmetidir”  cevabını verebiliriz.

Acele Posta Gönderilerinin takibi 90 ülke ile elektronik bilgi alışverişi şeklinde gerçekleştirilirken, gönderici/alıcı ya da varış ülkesi tarafından PTT’nin internet sitesinden de APG’lerin takibi yapılabilir.

Bu hizmet; özel ulak, uçak ek hizmetlerini de kapsarken, bu gönderilerin kaybolması, çalınması ve hasarı halinde yapılan ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar çerçevesinde hak sahiplerine tazminat ödenmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu gönderilerle ilgili haber isteme süresi gönderinin postaya verildiğinin ertesi gününden başlamak üzere 4 ay ile sınırlı olmasıdır.

PTT APG Ticari Hizmeti

PTT APG, Dolaylı temsil ve basitleştirilmiş usul kapsamında değeri 7500 Euro’ ya kadar olan e-ticaret ürünlerini herhangi bir ek ücret almadan kabul etmektedir. Gümrük beyanı PTT tarafından gönderilerin yurt dışı edilmesinden önce verilmektedir. Müşterilerin talebi halinde gümrük beyan numarası kendilerine e-posta aracılığıyla iletilmektedir. Müşteriler bu beyan numarası ile VEDOP ‘tan vergi iadelerini almaları mümkün bulunmaktadır.

Posta Yoluyla Gönderilmesi Yasak Maddeler

Posta yoluyla gönderilmesi yasak maddeler de yok değil. Her ülkeye göre posta yoluyla gönderilmesi yasak maddeler değişmektedir. Bazı ürünler hiçbir ülkeye posta yoluyla gönderilemezken bir ülke bir başka ülkenin yasakladığı maddenin posta yoluyla gelmesine izin veriyor.

Posta yoluyla gönderilmesi yasak maddeler listesine en çok ihracat yaptığımız ülkeler açısından bakmakta fayda var. Örneğin Almanya’ya posta yoluyla arsenik gönderilemez. Almanya’ya posta yoluyla gönderilmesi yasak maddeler arasında çakmaklar, banknotlar, yabancı kağıt paralar, seyahat çekleri, insan ve hayvan kanı, benzen, kalsiyum, karbondioksit, kuru buz, madeni paralar, motorin gazyağı, fuel oil, benzin, solventler gibi çok sayıda ürün bulunuyor. Posta yoluyla gönderim yaparken bu listenin hayli uzun olduğunu ve ülkeden ülkeye farklılıklar gösterdiğini mutlaka göz önüne almalısınız.

PTT Yurtdışı Kargo Kuralları

PTT yurtdışı kargo kurallarına gelirsek…

PTT APG ve koli hizmetlerinin yanı sıra 2013 yılının Haziran ayında taahhütlü uluslararası hızlı kargo/koli hizmetini vermeye de başladı. “TURPEX” adı altında verilen bu hizmetle evrak, doküman, hediyelik eşya, uluslararası bedelli-bedelsiz ve geçici ihracat eşyalar yurtdışına kargo ile gönderilmeye başlandı. Ayrıca diplomatik olarak yapılacak taşımalar ve işlemler, fuar sergi ve tanıtıcı yayınlar, ağırlık ve boyut sınırı aranılmaksızın hızlı ve güvenilir bir şekilde Turpex gönderisi olarak postaya vererek yurtdışına gönderebiliyor.

PTT kargo ile dünya üzerindeki tüm ülkelere kargo göndermek mümkün ama her ülkenin kargo abul etme şartları ve kuralları farklılık gösterebilir.

Tüm bu kuralları kargonuzu hazırlamadan önce en ince detayına kadar öğrenip gönderiminizi bu kurallar çerçevesinde gerçekleştirmelisiniz.

PTT yurtdışına kargo gönderim kuralları ve PTT yurtdışı kargo işlem detaylarını buradan da inceleyebilirsiniz.

Burada öncelikle uyulması gereken kural kargonun paketlenmesinden kullanıcının sorumlu olmasıdır. Kargonun sağlam bir şekilde yerine ulaşması için paketlemenin ürünün zarar görmeyeceği şekilde yapılması gerekir.

Yurtdışı kargonun paketlenmesinin yanısıra sigortasının da yapılması gönderinin güvenliği için gerekebilir.

PTT yurtdışı kargonun dünyanın her hangi bir noktasına teslimat süresi minimum 3 günden başlar ve 7-8 güne kadar çıkar. Bu sürenin uzaması ülkelerin gümrük kurallarına göre değişebilmektedir.

Gümrük çok yoğun ise ya da gönderilen ürün gümrük kurallarına uygun değilse hem gönderen hem de alıcı sorun yaşayabilir. Ve ürünün ülkeye girişi onaylanmayabilir. Bu durumla karşılaşmamak için gönderiler kurallara uygun bir şekilde gönderilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir