Gümrüksüz İhracat Mümkün Müdür | Mikro İhracat ile Nasıl Yapılır

En Ucuz Yurtdışı Kargo

Gümrüksüz İhracat Mümkün Müdür | Mikro İhracat ile Nasıl Yapılır

GÜMRÜKSÜZ İHRACAT MÜMKÜN MÜDÜR | MİKRO İHRACAT İLE NASIL YAPILIR ?

Gümrüksüz ihracat,  herhangi bir ülkeye dış satım yapmak isteyen ama gümrük vergisi ödemek istemeyen her iş insansının rüyasıdır denebilir. Günümüzde ülkeler kendi iç pazarlarını ve üretimlerini korumak için gümrük oran ve duvarlarını yükseltirken, bazı ülkeler de imzalanan serbest ticaret anlaşmaları yoluyla gümrük vergisini belli ülkeler için sıfırlamaktadır. Örneğin gümrük vergileri ortalaması yüzde 6.5 olan Bosna Hersek Türkiye ile imzaladığı serbest ticaret anlaşması ile Türkiye için gümrük vergisini sıfırlamıştır. Anlaşmaya göre Bosna Hersek’e ihraç edilecek tüm ürünler gümrük vergisinden muaftır. İthalatta da tarife dışı vergiler ve Türk ihracatçılarını sıkıntıya sokabilecek tarife dışı engeller yoktur.

Gümrüksüz ihracat yapmak isteyen ihracatçılar Türkiye’ye bu hakkı tanımış ülkeleri araştırıp bu ülkelere dış satım yapabilirler

GÜMRÜKSÜZ İHRACATTA CEVAP BEKLEYEN SORULAR?

Bu yazımızda uluslararası ticarette, dış alım ve dış satım yapanları en çok zorlayan konuların başında gelen gümrük vergisi olmadan nasıl ihracat yapılabilir konusunu irdeleyeceğiz. Yazımızda,

  • Gümrük vergisi nedir?
  • Gümrüksüz ihracat nedir?
  • Gümrüksüz ihracat yapılabilir mi?
  • Yapılırsa hangi yollarla yapılır?
  • Gümrüksüz ihracat yapmanın şartları nelerdir? sorularına yanıt vermeye de çalışacağız.

GÜMRÜK VERGİSİ NEDİR?

Gümrük vergisi ithalatta ve ihracatta Gümrük idaresi tarafından alınan bir vergi türüdür. Gümrük Vergisi üründen ürüne değişiklik gösterir. Hangi üründen ne kadar vergi alınacağı ürünün Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’na (GTİP) göre belirlenir.

İhracat yapılırken gönderilen ürünler için de, ithalat yapılırken ülkeye getirilen ürünler için gümrük vergisi ödenir. Ki aslında gümrük süreci aynı zamanda satışı ya da alımı gerçekleştirilen ürünlerin kayıt altına alınmasıdır. Vergisi ödenen ürünle iç pazarda bu sayede işlem görmeye hazır gelir. Gümrük vergisi ödenmeden ülkeye sokulan ürünler ise “kaçak” tır.  

EN ÖNEMLİ MALİYET KALEMİ: GÜMRÜK VERGİSİ

 Gümrük vergisi çok ihracat ve ithalatçıların önemli bir maliyet kalemidir.

İhraç edilecek ürünün,  üretim aşamasında başlayan maliyetler, pazar araştırması ve bu araştırma sonunda bulunan müşteriye ürünler gönderilirken yapılan işlemler sırasında arttıkça artar. Para kazanmak için yapılan ihracat birdenbire para harcama faaliyetine dönüşür. Ürünün paketlenmesi, nakliye, sigorta ve en önemlisi gümrük masrafları maliyeti artırdıkça artırır, hele bir de gümrük vergisi yüksek olan bir ülkeye ihracat yapılıyorsa maliyetler katlanılmaz boyutlara çıkabilir.

Bu saydığımız maliyet kalemleri dış satım potansiyeli yüksek, büyük ölçekli firmalar için önemli olmayabilir ama, uluslararası pazarlara ulaşması zor olan küçük ve orta ölçekli firmalar için çok önemli hale gelebiliyor.

Bu durumda maliyetleri azaltmak isteyen ihracatçılar en önemli gider kalemi olarak gördükleri gümrük vergisini ödemeden nasıl ihracat yaparım sorusuna yanıt aramaya başlıyor.

Gümrüksüz ihracat yapmak için alternatifler yaratmaya çalışanlara çözüm ise 2012 yılında hayata geçirilen bir mevzuat değişikliği ile geldi.

GÜMRÜKSÜZ İHRACAT NASIL YAPILIR?

Gümrük vergisi olamayan ülkeler dışında da gümrüksüz ihracat yapmak isteyenler için 2012 yılında mikro ihracat devreye alındı. Mevzuat değişikliği ile önü açılan mikro ihracat, gümrüksüz ihracat yapmanın ilk ve en kolay yolu olarak lanse edildi.

MİKRO İHRACAT NEDİR?

Mikro ihracat nedir sorusunu cevabı, ihracatı daha küçük çapta olan firmalar için gümrüksüz ihracatın nasıl yapılabileceği sorusunun da cevabıdır. Hızlı ihracat adı da verilen mikro ihracat, çok ağır ve ürün değeri çok yüksek olmayan ürünlerin ihracatı için kullanılan, brüt ağırlığı 300 kilogram ve 15 bin Euro tutarına kadar olan gönderilerin gümrük müşavirliği hizmetine gerek kalmadan ETGB ile gönderilmesini sağlayan hizmet olarak tanımlanmaktadır.

Ağırlıklı olarak KOBİ’lerin kullandığı bu yol bürokratik işlemleri azaltarak zaman kayıplarının önüne geçti. Öte yandan bu yolla yapılan dış satımlarda ihracatçı gümrük beyanname ve ardiye ücreti de ödemediği için de bir avantaj sağlar.

Mikro ihracat günümüzde en çok tekstil ürünleri, elektronik, oto yedek parçaları ile e-ticaret ürünlerinin ihracatında kullanılıyor.

Mikro ihracat yapılan gözde pazarların başında ise Avrupa ve Amerika geliyor. Amerika ve Uzak Doğu ülkelerine yapılan mikro ihracatta da yükselen bir ivme gözlemleniyor.

Mikro ihracatta ürünlerin nakliye firmaları yerine kargo şirketleri tarafından taşınması ise ürünlerin daha kısa sürede varış adresine ulaşmasını sağlıyor.

Mikro ihracat için ürünler, Türkçe fatura aslı ve İngilizce nüshası ile birlikte kargo şirketine teslim edilir, gerisini siz düşünmezsiniz. Kalan tüm işlemler kargo şirketi tarafından yürütülür.

Bu işlem için gümrüksüz ihracat dedik ama mikro ihracatta da gümrük işlemleri var. Bunun için

-Dolaylı Temsil Yetki belgesi,

-İş Emri (Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu )

-Maliye Onaylı Faturanın Aslı

-Yurtdışı İçin Türkçe Faturayla Tutarlı İngilizce Fatura gerekmektedir.

ETGB NEDİR?

 ETGB yani elektronik ticaret gümrük beyanı mikro ihracatta posta ve hızlı kargo taşıyıcılar yani operatörler tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır. Bu beyannameyi sadece taşımayı yapan operatörler düzenleyebilirler, gümrük müşavirleri bu beyannameyi düzenleyemez.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir