DHL GÜMRÜK İŞLEM TAKİBİ
DHL gümrük hizmeti ile yurtdışı gönderilerde kendisini tercih eden müşterilerinin adına gelen ithalat gönderilerini gümrük muayenesine sunuyor. Bir anlamda gümrük müşavirliği hizmeti de vererek müşterilerinin iş akışlarını kolaylaştıran DHL, kullanıma sunduğu bilgi ve hesaplama araçları ile kullanıcılarının ne kadar gümrük vergisi ödeyeceğini öğrenmesini de sağlıyor.
DHL bu açıdan baktığımızda salt bir taşımacılık şirketi olmaktan da çıkıyor. Şirket Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca belirlenen limitler ve yetki çerçevesinde ithalat ve mikro işlemleri için gereken bilgi ve evrakları da müşterilerinin kullanımına sunuyor.
Bu yazımızda DHL kargo gümrük işlemleri ile ilgili bilgilere yer vereceğiz.
İçindekiler
DHL GÜMRÜK İŞLEMLERİ
DHL gümrük işlemleri sırasında da kendisinden yurtdışı taşıma hizmeti alan müşterilerinin yanında. Uzman kadrosu ile her gün dünyanın farklı ülkelerinde gümrük işlemleri gerçekleştiren şirket bu alanda dünyanın en büyük hizmet sağlayıcılarından biri haline gelmiştir. Bu sayede de DHL müşterilerinin gönderileri hızlı ve etkin bir şekilde gümrüklerden geçerek alıcısına en hızlı şekilde teslim edilmektedir. DHL bu süreçte tıpkı bir gümrük müşaviri gibi hareket ederek gönderiye ait bilgiler ilgili gümrük idaresine sunarak, malların hızlı ve etkin bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için gümrük idareleriyle birlikte çalışmaktadır.
DHL Express’in sunduğu gümrük işlemleri aşağıdaki gibidir:
- Terminal Hizmetleri
- Resmi Gümrükleme
- Gümrüklü Geçici Depolama
- Gümrük Çekimi Değişiklik
- İhracat Beyannamesi
- Gümrük Müşavirine Devir
- Geçici İthalat İhracat
- Menşei Şahadetname
- Gümrük Çekimi Hizmeti
- Devlet Kurumu Belgesi
- İzin ve Lisans Temini
DHL bu süreci yönettiği ve sunduğu ek hizmetler için DHL ayrıca ek ücretler almaktadır.
GÜMRÜK VERGİLERİ
Gümrük vergileriuluslararası pazarlarda gönderi yaptığınızda, varış ülkesindeki gümrük mevzuatına göre belirlenen ve tahsil edilen vergilerdir. Vergi oranları ve çeşitleri gönderi yapılan ülkeye göre değişkenlik gösterir.
Gönderi ister hediye olsun isterseniz de ticari eşya olsun n, gideceği ülkenin gümrük kuralları tarafından belirlendiği şekilde bir ithalat prosedürüne tabi olmak durumundadır. Gönderi gümrükten menşe ülkeye, değerine ve miktarına göre çekilir ancak amaç burada önemli değildir. Uluslararası pazarlarda taşınan mallara çeşitli tarife ve vergiler uygulanır, bu tür gönderiler gümrüklenebilir gönderiler olarak adlandırılır ve gümrük vergisine tabidir.
Gümrük vergisinin hesaplanması gümrüklenebilir gönderinin vergi matrahına göre yapılır. Bu hesaplama için, gümrüklenebilir mallara GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon) numarası olarak bilinen bir sınıflandırma kodu verilir.
Gümrük vergilerini ve harçlarını ödeme sorumluluğu alıcıya aittir. Ancak DHL gümrük hizmetleri kapsamında müşterileri adına ödeme yapabilir. DHL’in taşımasını yaparak havalimanına kadar getirdiği ürünlerin gümrük vergisi ödenmezse, gelen mallar ardiyeye alınır. Bu durumda alıcı ardiye ücreti ödemek zorunda kalır.
“Genellikle ticaret eşyasının saklandığı yer, depo ya da antrepo” demek olan ardiye ayrıca bu depoda saklanan eşya için ödenen ücret” anlamına da gelir. Bu ek ücreti ödemek istemeyenlerin gelen malların gümrük vergisini en kısa sürede ödeyip kendilerine ait eşyaları almaları gerekmektedir.
DOLAYLI TEMSİL YETKİSİ
DHL gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için şirkete dolaylı temsil yetkisi verilmesi gerekmektedir. Temsilcinin kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket etmesidir. Dolayısıyla, temsilci temsil edilenin bünyesinde değil, vekaletnameyle yetkilendirilen kişidir. DHL gümrük işlemlerinde ise dolaylı yetki DHL’ ye verilir.
Ancak bu yetkinin ardından şirket gümrük işlemlerini müşterileri adına gerçekleştirebilir.
GÜMRÜK ÇEKİM EVRAKLARI
Gönderinin gümrükte işleme alınabilmesi için mutlaka olması gereken evraklar söz konusudur. Öncelikle gümrüğe tabi gönderilerle birlikte her zaman mutlaka bir orijinal fatura bulunmalıdır. Eğer ticari değerli bir eşya gönderiliyorsa ticari fatura kullanılmalıdır. Eğer ticari olmayan bir gönderi, ticari olmayan amaçlarla gönderiliyorsa, örneğin gönderi şahsi bir hediye veya numuneyse ticari amaçlı olmayan proforma fatura kullanılmalıdır.
KARGOM GÜMRÜĞE TAKILDI NE YAPMALIYIM?
Kargom gümrüğe takıldı ne yapmalıyım sorusu yurtdışından gerek ticari gerekse de kişisel bir ürün getiren herkesin en azından bir kere sorduğu sorudur. Kargonun gümrüğe takılıp takılmadığını anlamanın yolu öncelikle kargo takip yapmaktır. Kargo sorgulama sonunda beklenen paket ülkeye giriş yaptıysa ve hala teslim edilmediyse kuvvetle muhtemel gümrüğe takılmıştır. Gümrükte takılma yaşanmasının çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin yasaklı bir ürün olması nedeniyle gümrüktedir ya da gümrük vergisi ödenmediği için teslim edilmemektedir.
Bu durumda;
- Fatura
- Kredi kartı veya hesap hareketini gösteren belge. Bu belgede yapılan alışverişin görülmesi gerekmektedir.
- Kimlik
ile gümrük idaresine başvurup sorunun kaynağını öğrenmek mümkün. Vergi ödenmediği için gümrükte kaldıysa ödeme yapılıp gönderi hemen alınabilir. Eğer yasaklı bir ürün söz konusuysa zaten o kargonun teslim alınması mümkün olmayacaktır. Ürün ya imha edilecek ya da geldiği adrese geri gönderilecektir.
Eğer gümrük işlemlerini DHL’e verdiğiniz yetki ile şirkete yaptırıyorsanız tüm bu aşamaları şirket sizin için geçecektir.
KARGO TAKİP VE SORGULAMA
Kargo takip ve sorgulama işlemi, yurtdışından gelmesi gereken ya da yurtdışında varış adresine ulaşması gereken gönderinin mevcut durumunu öğrenmek için yapılır. Bu işlem paketin gümrükte olup olmadığını da anlamaya yardımcı olur. Kargo takip için gönderi kargo şirketine teslim edildiğinde paketin zerine yapıştırılan barkod numarası gereklidir. Aynı zamanda kargo takip numarası olarak da adlandırılan bu numaralar kargo takibinin olmazsa olmazıdır. Gönderim yapılan şirketin internet sitesinde yer alan takip sayfasında gerekli kutucuğa yazılan takip numarası kargonun o an hangi durakta olduğunu gösterir. Kargo takip yapmanın bir diğer yolu da şirketin müşteri ilişkileri bölümü ile iletişim kurmaktır. Eldeki kargo takip numarası müşteri ilişkileri temsilcisine iletildiğinde kargonun durumu ile ilgili bilgi alınabilir.
Yapılan kargo takip sonrası varış noktasına ulaştığı anlaşılan gönderi gümrük vergileri ödendikten sonra teslim alınabilir.
GÜMRÜKTE 2019-2020 DEĞİŞİKLİKLERİ
İster DHL gümrük hizmeti alın isterseniz gümrük müşaviri işlemlerinizi takip etsin isterseniz de bizzat kendini yapın unutmamanız gereken noktalar var. Bunlardan en önemlisi gümrük mevzuatının sık sık değişikliğe uğramasıdır.
Türkiye’de son olarak 16 Mayıs 2019’da yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yurt dışından yapılan alışverişlerindeki gümrük muafiyeti tüm ürünler ve miktarlar için kaldırıldı. Daha önceden değeri 22 Euro’ya kadar olan ürünler için vergi muafiyeti vardı. Bu demek oluyor ki artık tüm alışverişlerimize yüzde 18- 20 oranında gümrük vergisi ödenecek. Bu değişikliği bilip ona göre hareket etmek sizin için de en doğrusu olacaktır.