Hacimsel Ağırlık Hesaplama – Desi Hesaplama
İçindekiler
Hacimsel Ağırlık Hesaplama İşlemi
Hacimsel ağırlık hesaplama yurtdışı kargo gönderim işleminin en önemli adımlarından biridir. Desi hesaplama olarak da bilinen bu işlem kargo ücreti hesaplama işlemi de olduğu için nasıl yapıldığı, hangi formülün kullanıldığı merak edilen ve araştırılan bir konudur. Bu yazımızda merak edilen bu konuyu detayları ile açıklayacağız.
Burada değineceğimiz konular arasında;
- Kargo ücreti hesaplama yaparken nelere dikkat edilmelidir?
- Hacimsel ağırlık hesaplama nasıl yapılır?
- Desi hesaplama nasıl yapılır?
- Desi hesaplama formülü nasıl kullanılır? gibi önemli konular yer alıyor.
Bu soruların yanıtları Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülke olan Almanya’ya gönderilecek bir kargonun ücretinin ortaya koyduğu gibi, en çok ithalat yapılan ülke olan Rusya’dan gelecek bir gönderinin fiyatının öğrenilmesini de sağlayacaktır.
KARGO FİYATI HESAPLARKEN…
Yurtdışına gönderilecek bir kargonun fiyatı hesaplanırken birden fazla değişken göz önüne alınır. Bu değişkenleri gönderimin yapılacağı ülkenin uzaklığı, o ülkeye kalkan uçak sayısının az ya da çok olması, varış ülkesinin kendine özel şartları olarak sıralayabiliriz. Ancak kargo fiyatını etkileyen ilk ve en önemli etken gönderinin gerçek ve hacimsel ağırlığıdır. Gerçek ağırlık dediğimiz adı üstünde gönderinin kg. cinsinden ağırlığıdır. Hacimsel ağrılık ise kargo paketinin kapladığı alanı ifade etmektedir. Hacimsel ağırlığa ulaşmak için koli hacim hesaplama yapılmaktadır. Bu noktada yurtdışı gönderinin içine konulduğu paketin/ kolinin ya da kutunun ebatları önem kazanır.
DESİ HESAPLAMA FORMÜLÜ
Desi hesaplama formülü tüm dünyada geçerli olan standart bir formüldür. Bu formülü kullanarak hacimsel ağırlık hesaplama işlemi kolalıkla yapılabilir. Bu formül;
EN X BOY X YÜKSEKLİK/ 5000’dir.
Formülün nasıl kullanılacağını ve işlem sonunda elde edilen değerin yurtdışı kargo fiyat hesaplama üzerindeki etkisini sırasıyla anlatalım.
Türkiye’nin en çok ihracat yapılan ili olan İstanbul’dan, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ilke olan Almanya’nın Münih kentine ihracat numunesi olarak ayakkabı gönderileceği varsayımından hareket edelim. Ortalama 5 kilogram ağırlığa sahip olan ayakkabıların zarar görmeden varış adresine ulaşması için dayanıklı kolilere koyulması gerekmektedir.
DOĞRU HACİMSEL AĞIRLIK HESAPLAMA İÇİN…
Hacimsel ağırlık hesaplama sonuçlarını doğru ve kargoyu gönderen kişinin lehine olması için öncelikle çeşitli ebatlarda olan kolilerden uygun ebatta olanı seçilmelidir. Bu ebatların doğru olarak hesaplamayı yapacak olanlara verilmesi de gerekmektedir.
Örnek işlem için 60x40x20 ebatlarında bir koli seçildiğini düşünelim.
Formüle göre işlem; 60X 40X20/ 5000 olacak. İşlemin sonucu 9.6 çıkar.
Yurtdışı kargo fiyat hesaplamada gerçek ağırlıkla hacimsel ağırlık karşılaştırılır ve daha yüksek olan değer göz önüne alınarak hesaplama yapılır.
Yukarıdaki işlemde Desi formülünü kullanarak elde edilen bu değer gönderilecek ayakkabıların gerçek ağırlığının neredeyse iki katına denk gelmektedir. Bu nedenle kargo fiyatı hesaplamada kullanılacak değer 9.6’dır.
Gerçek ağırlık göz önüne alınarak yapılan Almanya fiyat hesaplamada 5 kg. için 71.50 Euro gönderi ücreti söz konusu olurken, 9.6 olan hacimsel ağırlık göz önüne alınarak yapılan hesaplamada gönderimi yapan kişi ya da kurum 117.70 Euro’dan fazla kargo ücreti ödenmek zorunda olacaktır. ağırlık farkı yaklaşık 2 kat odluğu için ödenecek kargo ücreti için de hemen hemen aynı durum söz konusu olmaktadır. Bir tarafta 71.40 Euro diğer tarafa ise 117.70 Euro.
Peki bu yüklü fatura ile karılaşmamak için ne yapmalı?
DAHA DÜŞÜK KARGO ÜCRETİ İÇİN DAHA KÜÇÜK PAKET
Yukarıdaki örnek büyük kutu/koli seçiminin kargo fiyatı üzerindeki etkisini açıkça göstermektedir. Yurtdışı kargonun içine konacağı koli gereğinden büyük seçilirse gönderene daha yüksek kargo ücreti ödemek zoruna kalacaktır. Daha düşük hacimsel ağırlık içinse olabildiğince küçük koliler seçilmesi gönderenin lehine olacaktır. Zira bu sayede hacimsel ağırlık düşük çıkacak, fiyat hesaplama işleminin sonucu da buna göre değişecektir.
DHL HACİMSEL HESAPLAMA
DHL hacimsel hesaplama, yurtdışı kargo gönderimi için DHL seçildiyse yapılması gereken işlemdir. Burada da hacimsel hesaplama formülü kullanılır ve çıkan sonuca göre hangi değer daha yüksekse kargo ücreti o değer üzerinden hesaplanır.
TNT hacimsel hesaplama işlemi yaparken de koli ebatlarının doğru verilmesi yeterli olacaktır. UPS hacimsel hesaplama ve FEDEX hacimsel hesaplama işlemi için de koli boyutlarını vererek işin uzmanlarından destek alınabilir.
PTT hacimsel hesaplama ve sonucunda oluşan kargo fiyatına gönderenin kendisi de ulaşabilir. TURPEX’te yapılacak hem koli ebatları verilerek desi hesaplama yapılabilir hem de hesaplama sonucuna göre oluşan kargo fiyatı…
60x40x20 ebadındaki koli için Almanya gönderine PTT Kargo’da 333 TL ödenirken, 5 kilogramlık gönderi için bu rakamın neredeyse yarısı olan 178 TL ödenir.
NUMUNEMKOLAY İLE DOĞRU HACİMSEL AĞIRLIK HESAPLAMA – UYGUN GÖNDERİ FİYATLARI
219+ ülkeye en uygun fiyatlarla kargo göndermenin tek adresi olan NumunemKolay’ın uzmanları en kısa sürede ve en hızlı şekilde Almanya’ya gitmesi gereken ihracat numunelerinizi zamanında alıcısına ulaştırmak için yanı başınızda.
Nasıl kargo göndereceğiniz, bu kargonun fiyatının nasıl hesaplanacağı, ağır ve hacimli ürünlerin gönderilmesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi önemli konularda soracağınız her sorunun cevabı NumunemKolay’da.