DHL MİKRO İHRACAT NEDİR? HANGİ KOŞULLARDA YAPABİLİR?
DHL mikro ihracat hizmeti ile özellikle büyük çapta ihracat operasyonları gerçekleştiremeyen kendi yağında kavrulan küçük ve orta boy işletmecilerin dünyaya açılmasına olanak veriyor. İhracatçının evrak işleriyle uğraşmayıp zaman kazanmasını ve enerjisini sadece yaptığı işe kanalize etmesini sağlayan bu yöntem günümüzün trend iş modellerinden biri aynı zamanda.
Hızlı ya da kolay ihracat olarak adlandırılan mikro ihracata konu olan malların taşınmasını gerçekleştiren DHL, bu sayede ülke ekonomisine de katkı sağlıyor, küçük işletmecilerin ihracat yapabilmesine de…
Bu yazımızda mikro ihracat nedir? Kimler mikro ihracat yapabilir, alt ve üst limiti var mıdır, hangi ürünler bu yöntemle gönderilir, fatura nasıl kesilir, KDV iadesi alınabilir mi gibi soruları sizler için yanıtlayacağız.
İçindekiler
DHL MİKRO NASIL YAPILIR? 2020 MEVZUATI NEDİR?
DHL mikro ihracat şartları çok açık ve net olan bir işlemdir. Mikro ihracat 300 kilogram veya 15000 Euro değerini geçmeyen ve satış amacıyla yapılmakta olan, farklı bir işlem veya rejim gerektirmeyen ihracat işlemlerine verilen addır. Burada sadece kat-i ve satış amaçlı ihracatların gönderilebildiği unutulmamalıdır.
Sonuç olarak mikro ihracat ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
DHL mikro ihracat da KOBİ’lerin, gümrük işlemlerinden doğan masraf ve prosedürlerden muaf tutulması, daha kolay ve masrafsız bir şekilde ihracat yapmasını sağlama amaçlı bir sistemdir.
Kolay ihracat ETGB ile yapılan bir işlemdir.
ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) NEDİR?
ETGB, (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ihracatta posta ve hızlı kargo taşıyıcılar yani UPS, DHL, FedEx, PTT gibi firmalar tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır. Bir başka tanımlamayla havayolu ve karayolu ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen/giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kağıt çıktı aramayan bir uygulamadır. Bu beyanı hızlı kargo taşımacıları vermektedir.
Hızlı ihracatı yapan kişi veya kurumlar ETGB sorgulama işlemi yapmak isteyebilirler. ETGB sorgulama yapmak isteyen bir kişinin ilk yapacağı ise hızlı kargoyu gönderdiği firmanın sitesine girmek. Ara konşimento numarasını beyanname sorgulama ekranındaki kutuya yazıp “Ara” tuşuna basan kişi ETGB numarası ve tarihine ulaşabilir.
MİKRO İHRACAT ALT SINIRI VE ÜST LİMİTİ NEDİR?
DHL mikro ihracat limiti 2020 yılı için belirlenmiş olan 300 kilogram ve 15 bin Euro değerindeki ihraç ürünlerdir. Bu rakamlar DHL mikro ihracat işleminin üst limitidir, alt limit ise tamamen ihracatı yapacak kişi ve kuruma bağlıdır.
Eğer alınan sipariş mikro ihracat limiti üzerindeyse ve bu sipariş tek seferde gönderilmek istenirse mikro ihracat kapsamında çıkar ve geleneksel ihracat işlemi söz konusu olur, yani gümrük beyannamesi açılır. Bu da beyanname başına tarifede belirlenen ücretleri ödemek anlamına gelecektir.
2012 yılından bu yana devam eden mikro ihracat işlemlerinde üst limit 150 kg ve 7 bin 500 Euro idi. Rakamlar 2019 yılında güncellendi ve günümüzde geçerli olan rakamlar yürürlüğe girdi.
KİMLER MİKRO İHRACAT YAPABİLİR?
Mikro ihracatı geleneksel ihracat yönetiminin kullanmak istemeyen, gümrük müşavirliği hizmeti almadan, gümrük vergisi ödemeden ihracat yapmak isteyen özelikle küçük ve orta boy işletmeciler tercih etmektedir. Hem yükte hem de pahada hafifi ürünlerin üreticilerinin mikro ihracatı tercih etmesi daha makul bir yöntemdir. Örneğin küçük ölçekli tasarım atölyeleri, tekstil işletmeleri, yedek parça ve aksesuar üreticileri vb rahatlıkla bu yönetimi tercih edip kazanmaya başlayabilirler. Bursa’da havlu üretimi gerçekleştiren X firması da, evinde takı tasarımı yapan girişimci de bu yöntemle rahatlıkla ihracat yapabilir.
İHRACAT İÇİN SİTELER
Mikro ihracat için müşteri bulmanın yolu ise Amazon, E-bay, Alibaba, Rakuten, Etsy veya Turkeyex gibi internet sitelerinden geçmektedir.
Amazon
Gerek toplam satış hacmi, gerekse piyasa değeri açısından dünyanın en büyük alışveriş sitesidir. 1994 yılında kurulan sitede elektronik, bilgisayar, akıllı telefon, kitap, oyuncak, yapı market, ev, mutfak, oyun konsolları gibi akla gelebilecek hemen her ürün bulunmaktadır. Amazon’da ürün satabilmek bir anlamda “Prestij” sağlarken, şirketin Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve İrlanda, Fransa, Kanada, Almanya, İtayla, İspanya, Hollanda, Avustralya, Brezilya, Japonya, Çin, Hindistan, Meksika, Singapur, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri için ayrı alışveriş siteleri vardır.
E-Bay
1995 yılında kurulan site dünyanın farklı ülkelerine satış yapılan veya farklı ülkelerden ürün alınmasına fırsat vermektedir. 180 ülkede 170 milyondan fazla kullanıcısı olan eBay’da bölgelere özel ürünler de yer alırken, sıfır ve ya ikinci el ürünlerin alım ve satımı da gerçekleştirilmektedir. E-bay’da hemen her şey alınıp satılabilir. Şirket Türkiye’de faaliyet gösteren gittigidiyor.com’u da 2011 yılında satın almıştı.
Alibaba
1999 yılında Çin merkezli kurulan internet sitesi dünyanın en büyük alışveriş platformlarından biridir. Çin’de 90 dünyada 18 ofisiyle hizmet veren Alibaba’da 200 ülkeden 3.5 milyon şirket faaliyet göstermektedir. Kuruluş aşamasında Çinli şirketlerin dünya açılamasını hedefleyen Alibaba günümüzde en çok ziyaret edilen dijital pazar yerleri arasındadır.
Rakuten
Japonya merkezli online alışveriş sitesidir. 1997 yılında kurulmuştur. Japonya’nın en büyük elektronik ticaret sitesi ve satış bakımından da dünyanın en büyük sitelerinden biridir.
ETSY
Site sadece el işi ürünleri ile sanat eserleri ve bunları yapabilmek için gerekli malzemelerin satışının yapıldığı bir e- ticaret sitesi olarak öne çıkıyor. Şirket 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuştur.
TURKEYEX
Türkiye çapındaki yüzlerce tedarikçinin dünyaya açılan yüzü olma hedefiyle yola çıkan, Türkiye’nin mikro-ihracat dikeyindeki ilk pazaryeri olarak öne çıkıyor. Sitenin amacı yurtdışındaki müşteriler ile Türk üreticileri bir araya getirmektir. Sitede covid 19 koruyucu ürünlerinden, kitap dergiye, takı, mücevher, aksesuara, anne bebek ürünleri, giyim ayakkabı vb. kategorilerde ürünler yer almaktadır.
DHL MİKRO İHRACAT AVANTAJLARI
- Mikro ihracatta ihracatçı birlikleri onay kodu aranmadığından nisbi aidat ödenmesine gerek yoktur.
- Gümrük müşavirliği hizmet bedeli söz konusu değildir. Dolayısıyla bir gümrük müşavirine vekaletname verme zorunluluğu ortadan kalkmıştır. İhracat işlemi topyekun ve tek elden hızlı kargoyu gerçekleştiren şirket tarafından yapılmaktadır. Nakliyenin ayarlanması, malların ardiyeye alınması, yurtdışına gönderim için ayrı bir nakliyeci ayarlanması, beyanname yazımı gibi zaman alan karmaşık işlemlerin hepsi ürünleri taşıyan firma yani bu yazı için düşündüğümüzde DHL tarafından gerçekleştirilmektedir.
- Ayrıca ATR dolaşım belgesi de Express kargo tarafından hazırlanabilmektedir.
Mikro ihracatta göndericiler sadece gönderimi yapacakları Express kargo firmasına bir ödeme yaparlar. Burada da kargo gönderim fiyatları önem kazanmaktadır.
DHL MİKRO İHRACAT GÜMRÜK İŞLEMLERİ
DHL mikro ihracat kapsamında gümrük işlemlerini de, bu işlemleri ETGB’yi veren operatörün gerçekleştirmesi nedeniyle yapmaktadır.
İşlemlerin gerçekleşebilmesi için gereken belgeler taşıma operatörüne ulaştırılmalıdır.
Bu belgeler şunlardır:
- Dolaylı Temsil Yetki Belgesi
- İş Emri (Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu)
- Maliye onaylı faturanın aslı,
- Yurtdışı için Türkçe faturayla tutarlı İngilizce fatura
DHL mikro ihracat yapanlar bu belgeleri firmaya ulaştırarak gümrük işlemlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını beklemeye başlar.
MİKRO İHRACATTA FATURA ZORUNLU MU? E-ARŞİV FATURA NASIL KESİLİR?
Mikro ihracatta fatura her ticari işlemde olduğu gibi zorunludur. İşlemi gerçekleştirecek olanlar faturayı hem e- fatura hem de kağıt fatura olarak düzenleyebilir. Eğer
İhracatı yapan kişi, e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura düzenlemesi gerekmektedir. Bahse konu kişi e-arşiv mükellefi değilse kâğıt ortamda fatura düzenlemek zorundadır.
E-Arşiv fatura, e- arşiv portalı kullanılarak kesilir.
- Firmaya kesilen KDV Dahil 5.000 TL,
- Mükellef olmayan herhangi bir vatandaşa kesilen KDV Dahil 30.000 TL.
ve üzeri olan faturalar 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Gelir İdaresi tarafından ücretsiz olarak sunulan e-Arşiv Fatura portalı üzerinden kesilecek.
İnternet vergi dairesi bilgileri ile sisteme giriş yapılabilir. “GİB” imza ile fatura onaylama işlemleri gerçekleştirilir. Cep telefonuna gelen 6 haneli bir kod kullanılarak fatura imzalama işlemi tamamlanır. Ancak faturanın karşı tarafa gönderilmesi için illaki indirilmesi gerekmektedir.
KESİLEN FATURA KDV’Lİ Mİ OLMALI?
Mikro ihracatta kesilen fatura, yurtdışı satışlar KDV’siz olduğu için, katma değer vergisi olmadan kesilmelidir.
KDV İADESİ ALINABİLİR Mİ?
Mikro ihracatta KDV iadesi de alınabiliyor. Bunun için elektronik ticaret gümrük beyannamesi ve fatura ile birlikte Maliye’ye başvurmak yeterli olacaktır.
HANGİ KARGO FİRMALARIYLA MİKRO İHRACAT YAPILABİLİR?
Mikro ihracat taşımaları ağırlıklı olarak hızlı /Express kargo taşıması yapan firmalar tarafından yapılmaktadır. Aralarında DHL, UPS, TNT ve FedEx’in olduğu bu operatörlerin yanı sıra PTT de mikro ihracat işlemlerine imza atmaktadır. Ayrıca global markalarla çözüm ortaklığı yapan KargomKolay ve NumunemKolay da hızlı ihracat yüklerinin taşınmasını üstlenmektedir. her firma taşımalarda kendi fiyat politikası uyarınca bir fiyatlandırma yapmaktadır.
DHL
DHL dünyanın 220’den fazla ülke ve bölgesine en hızlı kargo gönderimi yapabileceğiniz bir Express /hızlı kargo şirketidir. ETGB düzenleme yetkisi olan şirket önemli mikro ihracat operasyonlarını da yönetmektedir.
UPS
Yılda 5.5 milyar adetlik paket teslimatı yapan UPS de aldığı yetki ile ETGB düzenleyip mikro ihracat işlemlerinin gerçekleştirmektedir.
FEDEX
FedEx Corporation, 1973 yılında dünyaya hızlı kargo teslimatını tanıtan ve hala dünyanın en büyük hızlı kargo şirketlerinden biridir. Bu gün dünya çapındaki 280 bini aşkın çalışanı, 669 uçak, 75 bini aşkın araç ile günde 6,5 milyon paket taşıyarak dünya üzerinde 220 ülke ve bölgede müşterilere hizmet veriyor.
TNT
TNT Express, 1946 yılında kurulan uluslararası bir kurye dağıtım hizmetleri şirketidir. Merkezi Hoofddorp’dur. Haftada 700 uçuşla Avrupa’yı birbirine bağlayan, 200’den fazla ülkeye gönderi yapılabilen global kargo firması TNT, 2012yılında FedEx tarafından 4.8 milyar dolara satın alınmıştır.
PTT
PTT de yurtdışı hizmetlerikapsamında mikro ihracat işlemlerini gerçekleştirmektedir. Şirket,“Dolaylı temsil ve basitleştirilmiş usul kapsamında değeri 7500 Euro’ya kadar olan e-ticaret ürünleri herhangi bir ek ücret alınmaksızın kabul edilmektedir. Gümrük beyanı Şirketimizce gönderilerin yurt dışı edilmesinden önce verilmektedir” şeklinde verdiği hizmeti anlatmaktadır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Buraya kadar özelde DHL Mikro ihracat, genelde de hızlı/ kolay ihracat ile ilgili sıkça sorulan sorulara cevap vermeye çalıştık. Siz de yanıtlanmasını istediğiniz soruları yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede en doğru cevabı uzmanlarımızdan alırsınız.